Det er altid en stor begivenhed, når et barn skal starte i vuggestue eller børnehave. Der er mange spørgsmål og mange nye informationer. Her på siden vil vi beskrive en typisk indkøring ud fra vores store erfaring, men vi tilpasser os altid barnets behov og finder sammen den bedste løsning for netop jeres barn. Det er helt afgørende for en tilknytningsperiode, at der tages udgangspunkt i det enkelte barn, derfor bliver indkøringerne heller aldrig helt ens.
Første kontakt og opstartssamtale
Vi har en fast struktur for, hvordan det foregår, når I har fået tildelt en plads hos os. Nedenfor kan I læse mere om den første kontakt og den obligatoriske opstartssamtale.
- Personalet tager den første kontakt til jer som forældre, og I får oplyst, hvilken stue jeres barn skal gå på og hvem den primære voksne bliver.
- Vi forklarer Aula for jer, og hvordan vi bruger platformen i hverdagen til dagbøger, beskeder og lignende samt minder jer om at downloade appen, så den er klar første dag.
- Vi fortæller om hverdagen i vuggestuen eller børnehaven, hvordan vi arbejder pædagogisk, og hvordan en typisk dag foregår hos os.
- Vi taler rammerne for indkøringen igennem og forventningsafstemmer med jer alt efter, hvor meget tid I har. Det vil typisk være 1-2 uger, men vi er fleksible og det er altid barnets behov, der er i højsædet.
- Vi taler om jeres barn, så vi kan være så forberedte som muligt på at modtage jeres barn. Det kan eksempelvis være søvnvaner, allergier, hvordan graviditet og barsel er forløbet eller anden relevant information.
- Naturligvis gennemgår vi også en del praktiske informationer så som at man skal have navn i sit tøj, hvordan vi forholder os til sygdom, og anden relevant information.
- Vi aftaler tidspunkt for første dag, og I har mulighed for at stille alle de spørgsmål, I måtte have til os.
Når barnet er begyndt
Den første tid som nyt vuggestue- eller børnehavebarn kan se ud på mange måder alt efter, hvordan lige netop jeres barn reagerer på opstarten, men vi vil her vise en typisk opstart som et eksempel.
- Dag 1: I ankommer ca. 9.30 og er i Kastelsgården mellem 1/2 -1 time. Her holder vi en lille rundvisning, giver informationer og svarer på spørgsmål. Der vil være en velkomstpakke til jeres barn med flag, navn i garderoben og en velkomstfolder, så I føler jer godt modtaget.
- Dag 2: Jeres barn kommer cirka klokken 9 og er med til en samling på stuen og deltager i legen og aktiviteter med en lille gruppe børn til omkring klokken 10.
- Dag 3: Jeres barn kommer cirka klokken 9, og når vi sammen vurderer, det er passende siger I forældre farvel og er væk i omkring et kvarter. Det vil igen være individuelt, men det er vigtigt, at barnet prøver at være alene på stuen.
- Dag 4: Jeres barn møder klokken 9, og vi gentager dag 3 med omkring 1/2 time uden forældre.
- Dag 5, 6 og 7: Afhængig af hvor trygt jeres barn er, og hvordan de foregående dage er forløbet, forlænges tiden uden forældre til efter frokost og jeres barn kan prøve at sove i Kastelsgården.
- Dag 8, 9 og 10 øger vi gradvist tiden i vuggestuen, så jeres barn bliver en del af aktiviteterne efter luren. Hvor lang tid afhænger igen af barnet, men vi anbefaler, at I hente senest klokken 15 de første uger.
De første uger vil der være fokus på, at jeres barn bliver tryg ved dagens gang i vuggestuen, sine kammerater og personalet. I den første tid vil det være den primære voksne, der er kontaktperson, men jeres barn skal hurtigst muligt blive tryg ved hele stuens personalegruppe.
Vi tager løbende statussamtaler under opstarten, og I er altid velkomne til at tage fat i os, hvis I vil høre, hvordan dagen er gået. Vi har som minimum en obligatorisk samtale efter de første 3 måneder, hvor vi snakker indkøringen igennem, taler om, hvordan det går og aftaler det videre forløb hos os.
Sådan holder vi fødselsdag på Kastelsgården
Kære forældre
Jeres barns fødselsdag er en stor dag for både jeres barn og jer som forældre og vi vil på Kastelsgården også gerne fejre jeres barn i det større fællesskab i institutionen.
Vi fejrer barnet her med kongestol, flag og fødselsdagssang og I som forældre er meget velkommende til at deltage, dette skal blot aftales med personalet på stuen. Der er til tider flere børn der har fødselsdag på samme dag, her vil vi meget gerne have I som forældre prøver at koordinere i sammenarbejde mellem jer som forældre og personalet på stuen.
klyngen har sukkerpolitik der siger at vi har et stort ønske om begrænset sukker i vores mad og dermed også i det børnene tilbydes til fødselsdage der er vedtaget i forældrebestyrelsen og i forældrerådet og det betyder at I som forældre meget gerne må tage noget spiseligt med når jeres barn har fødselsdag (eller afslutning) dette vil vi dog beder jer om at være meget bevist om at begrænse sukkerrige fødevarer. Vi ønsker ingen slik, hverken i poser, på kager eller lignede, hverken i vuggestuen eller børnehaven.
Vi forslår frugtspryd, grønsagsstænger med dip, fødselsdagsboller med flag, figenstænger der kan ligge i sjove poser, pølsehorn, smoothie i festlige glas, dadlekugler og meget, meget andet med begrænset sukker.
Vi ved at I som forældre også kan have et ønske om at invitere stuen hjem til fødselsdag og dette skal blot aftales med stuens personale i god tid, så de har mulighed for at tage højde for dette i deres planlægning. Vi beder jer om at når fødselsdagen holdes i hjemmet at det der bliver serveret for børnene, afspejler den samme begrænset sukkerpolitik, som i Institutionen.
Vi ved godt at nogle forældre og børnene ønsker kage eller andre søde ting på den stor dag, og andre forældre ikke ønsker deres børn tilbydes dette i deres dagtilbud, så vi beder jer om at respektere Klyngens ønske om at begrænse sukker og finde andre gode alternativer til det I som forældre medbringer.
Med venlig Hilsen
Kastelsgården medarbejder og forældreråd