Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Overgang til børnehave og skole

Overgang fra vuggestue til børnehave

Når vuggestuebørnene nærmere sig tre år, skal de begynde i børnehave. Forud for dette holder vi en overflytningssamtale med jer og en pædagog fra vuggestuen og en fra børnehaven. Formålet er at skabe størst muligt faglig kontinuitet og overdragelse af viden i overgangen. Vi vægter denne samtale meget højt og forventer, at den bliver prioriteret, da overgangen fra vuggestue til børnehave kan være en stor mundfuld for nogle børn, så vi forsøger at skabe så gode rammer som muligt. 

Cirka en måned inden børnehavestart besøger barnet sin nye børnehavestue sammen med en medarbejder fra vuggestuen. Det er en rigtig god måde at give barnet et indblik i den hverdag, der venter forude. Vi holder den første måned to ugentlige besøgsdage, hvor jeres barn deltager i aktiviteter, lege eller en spisesituation, så barnet stille og roligt bliver tryg ved hverdagen i børnehaven og møder sine nye kammerater.

Overgang fra børnehave til skole

Hvert år danner vi en storegruppe af de børn, der skal begynde i skole det kommende år. Storegruppen mødes så ofte som muligt og mindst en gang om ugen med faste aktiviteter og forløb. For at tilpasse forløbet til børnenes behov og interesser, laver personalet børneinterviews med storegruppen. Her finder de ud af, hvad der optager børnene, og hvad de tænker om at skulle starte i skole. 

I storegruppen arbejder vi med at give børnene de bedste forudsætninger for at starte i skole og give dem et kendskab til den nye hverdag, der venter. Vi øver børnene i at være i en mere struktureret hverdag med mere voksenstyring og taler om den kommende hverdag i skolen. 

Vores storegruppe følger faste emner, der skal gøre dem klar til livet som skolebørn med fokus på nysgerrighed, lyst og gå på mod. 

Vi har et stærk samarbejde med Langelinieskolen, som vi tit besøger og har fælles aktiviteter sammen med i storegruppen.  

Vi laver temamåneder, hvor vi har arbejder ud følgende fokusområder: 

  • Sociale kompetencer: De sociale kompetencer er vigtige for at kunne arbejde sammen, at kunne deltage i fællesskabet og for at kunne begå sig i skolegården. Under sociale kompetencer hører blandt andet konflikthåndtering, at kunne hjælpe andre, hvordan man er en god ven og hvordan man samarbejder.
  • Personlig kompetence: Under personlig kompetence hører blandt andet at kunne udskyde behov og impulser, at kunne vente på tur, at kunne sidde stille, at kunne indordne sig under fællesskabet, at kunne koncentrere sig, at kunne arbejde med en ikke selvvalgt opgave samt psykisk robusthed til at kunne klare skolegangen. 
  • Krop og bevægelse: Vi lægger også vægt på at udfordre og stimulere børnene motorisk og bevægelsesmæssigt, idet balanceevnen, den fysiske form og krydsning mellem højre og venstre hjernehalvdel har stor indflydelse på børnenes evne til at lære, at koncentrere sig og på deres almene velbefindende. 
  • Sprog og sprogforståelse samt tal og bogstaver: Vi laver højtlæsning, dialogisk læsning, genfortælling, historie fortælling for at styrke børnene sproglige forståelse og udvide deres aktive ordforråd. Vi skriver bogstaver, laver bogstav jagt, bogstavs billedlotteri og andet bogstav sjov for at rette fokus og nysgerrighed på alfabetet. Vi snakker om tal og mængder, laver tallotteri, ser på størrelser og former for at rette fokus på tal og geometri.